Foto17

Verhalen

Stage bij de Howie support groep

Als onderdeel van mijn stage ben ik, Marianne, samen met een tweetal afgestudeerde ervaringsdeskundige vrijwilligers, begeleider bij de Howie Support Groep op de vestiging van Howie the Harp™ in Rotterdam. Deze zelfhulpgroep is in mei 2016 van start gegaan en vindt iedere maandag plaats van 11.00 tot 14.00 uur in de huiskamer van ons schoolgebouw.

Ik besteed aan dit onderdeel van mijn stage ongeveer een dagdeel per week; hiernaast doe ik een aantal andere dingen, onder andere bij het Hersenletsel-centrum. Ik verwacht mijn opleiding bij Howie the Harp™ in januari 2017 af te ronden en ik ben enorm blij met alles dat ik al geleerd heb!

De Howie Support Groep biedt een veilige plek aan (1) studenten die tijdens de opleiding een time out hebben; zij kunnen hier verder werken aan hun herstel om daarna de opleiding weer op te pakken, (2) aspirant-studenten die nog niet helemaal kaar zijn om met de opleiding te beginnen; zij kunnen zich hier verder voorbereiden, en (3) aanstaand studenten die wel al door de selectie gekomen zijn maar voor wie de opleiding nog niet is gestart; zij kunnen hier tot aanvang van de opleiding de verbinding met Howie onderhouden.

Door de deelnemers zijn er samen regels opgesteld. Ten eerste, dat wat besproken is binnen de groep blijft. Verder zijn wij open en eerlijk tegen elkaar, en we gaan respectvol met elkaar om. Wij geven elkaar de ruimte, we luisteren met aandacht naar elkaar en we vullen niet voor elkaar in.

Bij de Howie Support Groep zijn wij informeel bij elkaar, we praten met en luisteren naar elkaar over hoe het met ons gaat en wat er in ons leven gebeurt. Ook wordt er vaak een thema besproken dat door de groep wordt bepaald, en wij werken aldus verder aan ons herstel. Meestal wordt het thema in de bijeenkomst van de week daarvoor bepaald, maar soms ook ontstaat er spontaan een thema tijdens het openingsrondje op de dag zelf. Een onderwerp dat zich op een gegeven moment aandiende vanuit de groep was 'rouw en verlies'. Er is toen een ervaringsdeskundige, die hier regelmatig lessen over geeft in de opleiding, gevraagd om het gesprek te begeleiden en aan te sturen. We gebruiken soms ook kaartspelen, bijvoorbeeld het Kwaliteitenspel of het Inspiratiespel, om over een thema (wat zijn jouw kwaliteiten? wat inspireert jou?) tot gesprek te komen. Vaak ontstaan op deze manier heel bijzondere gesprekken, die erg de moeite waard zijn; niet alleen voor de deelnemers maar ook voor mijzelf in de rol van stagiaire-begeleider.

Ik ervaar dit onderdeel van mijn stage, net als de andere dingen die ik binnen mijn stage doe, als erg leerzaam. Het levert ook een bijdrage aan mijn voortgezet herstel, een proces dat steeds verder ontwikkelt. Ik leer veel van de verhalen en ervaringen die de deelnemers met de groep delen. En ik kan de kunst van het leiden van gesprekken afkijken van de ervaringsdeskundige die samen met mij de groep begeleidt (we draaien de groep altijd met z'n tweeën). Het is voor mij een veilige plek om verder te leren en me tot allround ervaringsdeskundige te ontwikkelen. De deelnemers geven aan dat zij het fijn vinden dat ik de groep mede begeleid en ik vind het fijn om deze bijdrage te leveren. Al met al een duidelijke win-win situatie!