Beroepspraktijkvorming

In het tweede deel van de opleiding ontwikkel je in de praktijk de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Tijdens deze periode van 26 weken werk je min. 24 uur per week als ervaringsdeskundige in opleiding en verken je de verschillende aspecten van het werk. De eerste 6 weken kom je wekelijks een dag terug naar school voor het terugkomonderwijs.

Na deze 6 weken kom je een week terug naar school. Iedere student verzorgt dan een tussentijdse presentatie. De stage wordt vervolgens voortgezet met nog eens 20 weken. In deze periode volg je om de week een dag terugkomonderwijs.

Praktijk-ontwikkelplan

Voordat je aan de praktijk begint, maak je in overleg een praktijk-ontwikkelplan. Dit plan vormt voor jou de leidraad gedurende de praktijkperiode. Je ondersteunt dan nog niet zelfstandig je ‘eigen’ cliënten. Wel voer je taken uit die horen bij de functie van ervaringsdeskundige. De praktijk heeft twee hoofddoelen:

  • je maakt kennis met het toekomstige werkveld
  • je doet ervaring op in het vervullen van de rol en de uitvoering van de taken van de ervaringsdeskundige. In het praktijk-ontwikkelplan neem je doelen op waaraan je wil werken. Voorbeelden zijn het opbouwen van een arbeidsritme en het ontwikkelen van vaardigheden voor samenwerking.

Praktijkbegeleiding

Tijdens de praktijkperiode heb je regelmatig overleg met je werkbegeleider op de locatie waar je aan het werk bent. Daarnaast blijft de Howie the Harp-coach betrokken bij jouw ontwikkeling.