Logo

Verhalen

Anne durft stappen te zetten

Anne is een jonge vrouw en leek blijvend afgekeurd. Ze volgde de opleiding bij Howie Brabant, liep stage bij RIBW Brabant en is nu werkzaam als Ervaringsdeskundige bij Het Kiemuur. 

Anne vertelt: "Van maart 2019 tot maart 2020 heb ik de opleiding van Howie de Harp tot professioneel ervaringsdeskundige gevolgd. Ik heb mij razendsnel ontwikkeld van iemand die blijvend afgekeurd leek, in de kaartenbak “granieten bestand” van de sociale dienst, tot nu vanaf 1 maart betaald in dienst bij team Kiemuur. 

Het is jammer dat er niet genoeg geïnvesteerd word in mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Afgeschreven worden, niet mee mogen doen, is misschien wel schadelijker dan de oorspronkelijke problematiek. Ik kreeg geen ruimte mij te ontwikkelen, de bijstand voelde als een gevangenis. Ik heb zelf gezocht naar wat mij kon helpen. Ik kom van ver; diverse operaties en vele jaren therapie, met af en toe een opname. Maar het kan snel gaan: van zes jaar terug enkele ochtenden dagbesteding naar divers vrijwilligerswerk, naast het alleenstaand ouderschap. Ik bezocht Kiemuren en deed herstelcursussen bij RIBW Brabant. Daar ontmoette ik ervaringsdeskundigen die hoop uitstraalden, en mijn kwaliteiten zagen en benoemden, lang voordat ik ze zelf kon zien. Dat is van wezenlijk belang gebleken. De focus op de gezonde stukken, hebben die doen groeien. Diagnostiek was dus niet allesbepalend; ik ben veel meer dan dat. Ik heb een HBO werk en denk niveau, een MBO in de zorg en een bak aan werk en levens ervaring. 

Ik heb volgen van Howie moeten bevechten, een dikke lening afgesloten. Maar ik heb bewezen wat de waarde is. Howie is niet alleen een intensief scholingstraject met bijpassende stage, maar ook een re-integratie route waarin ik werkfit ben geworden, mij bewust van mijn kwaliteiten geworden Fulltime naar school was wennen, maar omdat je goed begeleid wordt is het prima te doen. De theorie, met name over het herstel ondersteunend werken en hoe je als ervaringsdeskundige als professional van waarde kan zijn, sluit prima aan op wat je in de praktijk tegenkomt. Meermaals doe je je herstelverhaal, en zo krijg je grip en wat afstand, en leer hoe je het bescheiden en ten dienste van de ander in je werk kan inzetten. Ook de herstelverhalen van anderen zijn een rijke bron. Ik heb evenveel van klasgenoten geleerd, als van de docenten. En ook in stage leer ik nog elke dag. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van bezoekers en cursisten. 

RIBW Brabant gaat goed om met zijn stagiaires. Binnen Het Kiemuur heb ik breed kunnen kijken en ontwikkelen, vaste Kiemuren gedraaid, de WRAP training mee gegeven. Maar ook samenwerking gezocht met netwerkpartners, zoals in de week tegen Eenzaamheid en bij theaterproducties over kindermishandeling (Huidhonger), psychiatrische problematiek (Vind je het Gek) en eetstoornissen Stillen. Samen met gemeenten en Het Kiemuur konden bezoekers napraten over moeilijke omverwerpen een werden stigma’s doorbroken. Ik heb een bijdrage geleverd aan de Netwerkdag voor Ervaringsdeskundige van Valente in Rotterdam.

Voor mijn stage opdracht heb ik “de ideale wereld” zoals beschreven in de Blauwdruk voor wijkgerichte inzet van ervaringsdeskundigen, vergeleken met de huidige realiteit op alle Kiemuur locaties. Daaruit zijn conclusies en aanbevelingen gekomen, waar ik nu als betaalde kracht mee verder mag in ons team. Daar ben ik enorm blij mee en dankbaar voor. Het klopt dat de opleiding best prijzig is, maar als je bedenkt dat met investering in een jaar ik volledig en duurzaam uit de uitkering gestroomd ben, is dat het meer dan waard.  Ik wil graag mijn verhaal vertellen omdat ik een hoopvolle boodschap heb voor hen die nu nog niet gezien worden. Durf stappen te maken, aan te geven wat je WEL kan en laat je niet ontmoedigen als anderen denken dat je iets niet kunt.

Herstellen is iets anders dan genezen. Ook met een traumatisch verleden en een waslijst aan (voormalige) diagnostiek, verdien ik het om mee te doen. Ik wil me graag inzetten voor kwetsbare mensen, maar ook op beleidsniveau mensen wakker schudden. Durf risico’s te nemen, maatwerk in re-integratietrajecten te leveren en valideer de kleine, maar betekenisvolle stappen van mensen. Niemand kan ineens fulltime werken. De waarde van een bezoek aan Het Kiemuur en van daaruit vrijwilliger worden mag duidelijker worden. Herstelprocessen zijn uniek en mensen verdienen het om in geïnvesteerd te worden. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren als ervaringsdeskundige."

Anne Bakker, Ervaringsdeskundige Het Kiemuur bij RIBW Brabant