Foto40

Verhalen

Genevieve Maduro 'Kwetsbaarheid is ook durven falen'

Doodeng, kwetsbaar zijn. We leven in een samenleving waarin perfectie wordt nagestreefd, maar ik denk dat juist daar de bron van een hoop ellende ligt. Geen mens is perfect, we zijn allemaal anders, maar in de kern hetzelfde. We willen gezien worden, gehoord, liefde voelen en krijgen, onszelf mogen zijn en ons verbonden voelen. 

Wanneer jij je anders voordoet dan dat jij daadwerkelijk bent, is het dan mogelijk om echt te verbinden? Om gelukkig te worden vanachter een masker? Ik denk dat de meeste studenten van Howie het antwoord wel kennen. En ook weten hoe dat masker afgaat tijdens de opleiding. Niet alleen omdat er soms doorheen wordt geprikt, maar ook omdat het steeds veiliger voelt om meer van jezelf te laten zien. De behoefte wordt ook steeds groter om naar jezelf te kijken, met al je littekens en wonden die door het masker niet goed konden helen.  

Van jezelf houden
Kwetsbaarheid is het proberen van nieuwe dingen en het risico nemen om te falen, inzien en accepteren dat perfectie niet bestaat en de moed om jezelf te laten zien. Dat is wat we onder andere leren op Howie. Van jezelf houden, elkaar ondersteunen en aanmoedigen in het proces naar het worden van een authentiek persoon. Iemand die durft te voelen, aan te raken en te delen. Voor mij getuigt dit van kracht en moed. Dit proces gaat met vallen en opstaan, maar wanneer je jezelf hebt gevonden en durft te zijn, dan komt dit met een gevoel van vrijheid. Met dit gevoel van vrijheid en licht ontstaat de ruimte om op professionele wijze anderen te gaan helpen. Mensen die ook aan het worstelen zijn. Voor die mensen kan je dat ene kleine lichtpuntje zijn, een bron van hoop en kracht, wanneer alles om hen heen donker is. 

Eerlijk naar jezelf kijken
Soms is het pijnlijk om door je coach een spiegel voorgehouden te krijgen, maar dat is nooit vervelend bedoeld. Op die momenten is het belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen gedrag om inzicht te krijgen in je eigen patronen. Dit is niet alleen belangrijk om deze patronen te kunnen doorbreken, maar ook om begripvoller te worden naar een ander en diens patronen. Naast je coach, leer je ook ontzettend veel van je klasgenoten. Door gesprekken, herstelverhalen, maar ook door botsingen. Iemand anders kan jou zowel positief als negatief raken of triggeren. In beide gevallen is dit goed. Het leert je eerlijk te kijken naar jezelf en waarom iemand anders zo’n effect heeft op jou. 

Tegenslag als leermoment
Nu ben ik zelf coach en probeer ik anderen te ondersteunen, sturen, motiveren en hen te helpen het beste in zichzelf naar boven te halen. Soms is er niet veel meer voor nodig dan diegene te laten zien dat ik in hem of haar geloof. Ook wanneer zij denken dat ik ze de rug zal toekeren waar anderen dat in het verleden altijd deden. Wanneer het mis gaat of anders dan verwacht, zijn we vaak diep van binnen nog het meest teleurgesteld over onszelf. Ik probeer dan juist de andere kant van de tegenslag te belichten, de plek waar een tegenslag een leermoment is!

Genevieve Maduro, coach en oud-student Howie Rotterdam