Hoe Gaat Het Met Je

Nieuws

Blog: Hey hoi, hoe is het met je? Goed!

GOED! ​Het antwoord dat bijna iedereen geeft op de vraag 'Hoe gaat het met je?'. Noem het sociaal wenselijk of volgens de maatschappelijke norm. Maar weinig mensen durven werkelijk een eerlijk antwoord te geven op deze vraag. Want natuurlijk gaat het niet met iedereen goed. Maar waarom zeggen we dat dan niet! Heb jij deze maatschappelijke norm al eens gebroken? Geen sociaal wenselijk antwoord gegeven? Gezegd dat het niet goed met je gaat?

GOED! Het antwoord dat bijna iedereen geeft op de vraag 'Hoe gaat het met je?'. Noem het sociaal wenselijk of volgens de maatschappelijke norm. Maar weinig mensen durven werkelijk een eerlijk antwoord te geven op deze vraag. Want natuurlijk gaat het niet met iedereen goed. Maar waarom zeggen we dat dan niet! Heb jij deze maatschappelijke norm al eens gebroken? Geen sociaal wenselijk antwoord gegeven? Gezegd dat het niet goed met je gaat?

Proef om de som
Benieuwd naar de reacties, heb ik zelf de proef op de som genomen. Eerst bij mensen die mij beter kennen omdat het toch best spannend is. Ik zag gelijk verontrustende blikken en er werd gevraagd wat er aan de hand is. Ze wisten niet zo goed wat ze aan moesten met mijn antwoord en het leverde een soort schrikeffect op. Mensen die verderaf staan, horen soms helemaal niet dat je niet het standaard antwoord geeft en vertellen vrolijk verder over hun leven en de dagelijkse bezigheden. 

Bijna niemand weet goed wat je met dit antwoord aan moet. Het antwoord op deze vraag hoort toch gewoon GOED te zijn. Social media heeft hier nog een nieuwe laag ‘schone schijn’ aan toegevoegd, uitvoerig onderbouwd met leuke foto’s en gezellige teksten. Toch ben ik de afgelopen tijd ook oprecht gaan antwoorden op de vraag hoe het met mij gaat, mede ingegeven door alle ervaringen die ik opdoe in mijn werk bij Howie the Harp, opleiding tot ervaringsdeskundige. 
De mensen met wie ik werk, veelal ervaringsdeskundigen, hebben mij geleerd dat het juist gaat om waar ik sta, wat mij bezighoudt en hoe ik in mijn vel zit. En dat is zeker niet altijd GOED.

‘Gemoedstoestand'
Ervaringsdeskundigen hebben ondervonden en geleerd dat juist die momenten waarop je werkelijk zegt wat je gemoedstoestand is, zeer helpend kunnen zijn voor jezelf, maar ook voor de ander. Ik ben niet perfect en ik begrijp dat de ander dat ook niet is.......Door mij werkelijk open te stellen en oprecht de vraag te stellen hoe het met de ander is en ook door te vragen naar gevoel heb ik inmiddels meer echte verhalen gehoord. Verhalen waar ik soms van achterover sla, waarin het lijden van het leven verteld wordt, maar ook de vechtlust en de drive om uit die put te komen. 

Een dunne scheidslijn
Bij veel van die levensverhalen dacht ik, jeetje dat heeft veel raakvlakken met mijn leven. Ik heb mij al ontelbare keren afgevraagd wat maakt dat ik nog steeds, spreekwoordelijk, met beide benen op de grond sta en niet in die put gevallen ben. Wat voor de een levens ontwrichtend is, is voor de ander een levenshobbel die ‘gewoonweg’ genomen wordt. Maar wat maakt dit verschil?
Ik wil eigenlijk geen antwoord geven op de bovenstaande vraag. Ik wil stilstaan bij het kleine verschil van deze rand, de denkbeeldige rand van blijven staan of in de afgrond vallen. 

Loop ik tegen een burn-out aan? Hoe kom ik over het verlies heen van een dierbare? Vind ik het leven wat ik leid nog wel leuk? Hoe krijg ik negatieve gevoelens weer onder controle? Vragen die menigeen, inclusief ikzelf, zich weleens afgevraagd hebben. De scheidslijn is dun, heel dun.

Een ontwricht leven ligt op de loer
Het stond onlangs nog in de krant: Aantal daklozen verdubbeld: “Iedereen kan het worden”
Ook het tv programma ‘The Amsterdam en Rotterdam project’ van Beau van Erven Dorens geeft weer dat een ontwricht leven op de loer kan liggen. Soms lijkt het zo klein, maar heeft het zo’n grote impact op het leven. Problemen door chronisch slaap tekort; bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampte vorig jaar met slaapproblemen, een dierbare verliezen, werkeloos raken, grote schulden maken, depressiviteit, stemmen horen, huiselijk geweld. Veel mensen denken dat het een ‘ver van je bed show’ is, maar soms komt het angstvallig dichtbij. Het kan iedereen overkomen, dus ook jou!

Er lijkt gelukkig steeds meer ruimte te ontstaan om te spreken over je kwetsbaarheid. Ook bekende Nederlanders zijn in interviews meer open over hun psychisch welbevinden en breken hierdoor een lans om het taboe te doorbreken. Herstelbewegingen en opleidingen om ‘van je kwetsbaarheid een kracht te maken’ nemen een steeds grotere rol in binnen de zorg en ook binnen de landelijke onderwijsinstellingen.  
De samenwerking tussen Howie the Harp en ROC Zadkine is hier een voorbeeld van. Mensen met een opleiding op MBO 4 niveau en een ontwrichtende levenssituatie kunnen zich specialiseren tot ervaringsdeskundige.
 
Maak deze trend eigen! 
Stel je wat vaker open voor de ander. Stel je kwetsbaar op en neem ook niet altijd genoegen met het antwoord GOED. Zo leer je werkelijk wat er speelt bij de ander en kun je mogelijk bijdragen aan het op de rand balanceren of jezelf balancerende houden op de rand van blijven staan of vallen. Wij zijn tenslotte allemaal mens met onze eigen kwetsbaarheden.
 
Hey hoi, hoe gaat het met je?
Niet zo goed!

Natalie Bunschoten, manager +Vijf en Howie the Harp