Howie the Harp 

Wil jij wat met je ervaring gaan doen? Met jouw verhaal over de dieptepunten in het leven. Jij wil andere mensen helpen; anderen behoeden voor de ‘fouten’ die jij ooit maakte. Door goed aan te sluiten bij mensen die het moeilijk hebben. En ze het voorbeeld te geven waar ze hoop uit kunnen halen. Want jij begrijpt waar ze vandaan komen.

Howie the Harp is bijzonder omdat jouw herstelproces en dat van jouw medestudenten deel uitmaakt van het totale leerproces. Je leert persoonlijke ervaringen van enige afstand bekijken en haalt er eigen levenslessen uit. Zo zet je jouw ervaring om naar ervaringskennis. Het is die kennis die jou en jouw medestudenten onderscheidt van klassiek opgeleide hulpverleners. Vanuit ervaringskennis en theoretische kennis werk je toe naar de professionele praktijk. Met een Howie certificaat kan je direct aan de slag als ervaringsdeskundige of doorstromen naar een MBO-3 of MBO-4 opleiding. 

Programma

De opleiding duurt een jaar en is opgebouwd uit een theoretisch deel en een praktijkdeel. Gedurende de hele opleiding staat er een persoonlijke coach voor jou klaar bij wie je terecht kunt met vragen over alle aspecten van de opleiding.

Theorie en herstel

Het eerste deel van de opleiding duurt 16 weken en staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en herstel. Je gaat 4 dagen in de week naar school en daarnaast heb je een halve dag thuisstudie via e-learning. Verspreid over acht lesblokken komen verschillende onderwerpen aan bod die jou helpen jouw kracht te benoemen en in te zetten voor anderen. Je krijgt inzicht in de actuele opvattingen in de psychiatrie, het zorgsysteem in Nederland en in de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Je maakt deel uit van een groep van ongeveer 25 studenten. Veel thema’s worden klassikaal behandeld en besproken. Soms bekijk je met elkaar een film, doe je rollenspellen of ga je in een kleine groep aan de slag met een specifiek onderwerp.

Download hier de nieuwe folder

8 lesblokken

Starten bij jezelf

Benaderwijzen

Communicatie

Waarden

Ervaringsdeskundige

Interpersoonlijke strategieën 

Doelgroepen en diversiteit

Verdieping op beroepsvaardigheden 

(stage & werk)

Praktijk

In het tweede deel van de opleiding ontwikkel je in de praktijk de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Tijdens deze periode van 26 weken werk je minimaal 24 uur per week als ervaringsdeskundige in opleiding en verken je de verschillende aspecten van het werk.  Je hebt regelmatig contact met je werkbegeleider op de locatie waar je werkt en je volgt terugkomonderwijs. Daarnaast blijft jouw Howie the Harp coach nauw betrokken bij jouw ontwikkeling. 

De praktijkfase heeft twee hoofddoelen:

  • Je maakt kennis met het toekomstig werkveld
  • Je doet ervaring op in het vervullen van de rol en uitvoering van de taken van een ervaringsdeskundige

Praktijk-ontwikkelplan

Voordat je aan de praktijk begint, maak je in overleg met jouw docent een praktijk-ontwikkelplan. Hierin neem je de doelen op waaraan je wilt werken. Voorbeelden hiervan zijn het opbouwen van een arbeidsritme en het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van samenwerking.

Geen enkel traject bij Howie is hetzelfde. Daarom leveren we maatwerk aan diverse doelgroepen waarbij we altijd een gemeenschappelijk doel nastreven.

- Roger Premuzak, manager Howie the Harp Nederland en voormalig coach Howie Rotterdam

Kosten

De kosten van de opleiding bedragen 5.500 euro. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de opleiding te financieren.

Via fondsen

Er zijn diverse fondsen die een bijdrage in de opleidingskosten kunnen leveren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de voorwaarden zijn er vaak mogelijkheden. Voor meer informatie kun je terecht bij de coördinator.

Financiering via het UWV of een dagbestedingsindicatie

Veel van onze studenten kunnen de opleiding niet zelf betalen omdat ze bijvoorbeeld een uitkering krijgen. In dat geval zijn er mogelijkheden om de opleiding te financieren via de uitkerende instantie zoals het UWV. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de opleiding te betalen vanuit een dagbestedingsindicatie (WMO of WLZ). In het kader van de WLZ loopt deze indicatie via het CIZ. In het andere geval verloopt dit via het WMO-loket van je gemeente.

Scholingsovereenkomst UWV

Howie the Harp heeft een scholingsovereenkomst met het UWV. Hiermee voldoen wij aan de eisen die worden gesteld aan het inkoopkader Scholing UWV 2021. Let op! In het systeem van UWV zijn wij terug te vinden onder de naam Pameijer.

Waar een wil is, is een weg!

Wat jouw situatie ook is, laat de kosten je niet in de weg staan om naar een informatiebijeenkomst te komen. Dit kost je niets en is geheel vrijblijvend, net als de rest van de selectieprocedure. Zodra je door de selectie heen bent gekomen, denken wij graag met je mee over het financieren van de opleidingskosten. Uitgangspunt is: waar een wil is, is een weg. Als je werkelijk gemotiveerd bent, gaat het lukken om die financiering te regelen!

Certificaat en aan de slag

Gedurende de opleiding bouw je een portfolio op en ontvang je coaching van een ervaringsdeskundige. Aan het einde van de opleiding wordt jouw portfolio en daarmee jouw ontwikkeling beoordeeld en beloond met een certificaat. Hiermee kun je solliciteren naar de functie van ervaringsdeskundige. Je kunt ook kiezen voor een vervolgopleiding in de sociale hulpverlening bij een reguliere onderwijsinstelling.

MBO 2 niveau

De opleiding is qua niveau minimaal vergelijkbaar aan MBO-2 werk- en denkniveau. Maar omdat er maatwerk geleverd wordt, is waardering op een ander werk- en denkniveau ook mogelijk. Dit wordt uitgedrukt in een uitstroomadvies, die wij als bijlage aan het certificaat toevoegen. Meer informatie hierover lees je hier. Onze adviezen zijn gebaseerd op de functieniveaus zoals deze zijn beschreven in het landelijk beroepscompetentieprofiel. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

De vraag naar ervaringsdeskundige groeit. Steeds meer organisaties bieden stages en vacatures aan. Het is dus een beroep met toekomst!