Howie the Harp 3 in Tilburg is van start!

Howie the Harp 3 in Tilburg is van start! Na een gedegen voorbereiding, een nieuwe samenstelling van het team Howie the Harp en een aangepast curriculum met een verlengde stage, kunnen we eindelijk zeggen: we zijn begonnen! Afgelopen donderdag 15 maart was het zover: de eerste lesdag. Eerlijk gezegd schrok ik wel een beetje van de 32 (!) kandidaten die op en top gemotiveerd zaten te wachten tot de les begon. Wat een hoop mooie mensen bij elkaar!

Tijdens de werving- en selectieprocedure mocht ik bijna alle kandidaten een hand geven, naar hun persoonlijke situatie kijken en hun herstelverhalen aanhoren. Met het team hebben we ze heel kritisch bevraagd over de processen die ze doorliepen. Sommigen hebben gebruik gemaakt van de warming up om de lange aanlooptijd naar de start van de opleiding te overbruggen en om alvast meer te leren over ons prachtige vak. Alle kandidaten voor de opleiding Howie the Harp maakten stuk voor stuk iets bijzonders mee. Vaak betrof het mensen die met een afstand tot de maatschappij dagelijks knokken om weer aansluiting te vinden. En iedereen in de klas heeft ervoor gekozen de uitdaging aan te gaan. Zij zijn niet bang om een proces in te gaan waarin ze met hun kennis over hun individuele proces doorgroeien naar professionele ervaringsdeskundigen. Een opleiding volgen bij Howie the Harp betekent allereerst dat je kritisch naar jezelf kijkt. Want je bewust zijn van je kwetsbaarheden en kunnen reflecteren op de stukken waarin je nog mag groeien, is de basis van het dagelijks functioneren. Zelf werk ik nu ruim zeven jaar als professioneel ervaringsdeskundige en dagelijks zijn er zaken waar ik van leer en zie ik punten waarmee ik aan de slag mag. Gelukkig is dit heel menselijk. Werken als ervaringsdeskundige werkt helend voor mij.

Doorpakken als team

We mogen terugkijken op een zeer vruchtbare winterperiode waarin we als team een prachtige transformatie ondergingen. We namen afscheid van twee zeer gewaardeerde collega’s vanuit Pameijer Rotterdam. Richard en Hans hebben samen met de coaches de fundering gelegd waarop Howie the Harp 3 nu staat als een huis! We zijn gaan bouwen en Brenda Pieters is de uitdaging van hoofddocent aangegaan, Esther Boonman-Deibel en Karin Nievelstein zijn senior en junior coach geworden, Jolinda Swart is aangesteld als ervaringsdeskundig stagiaire coach. Zij vormen samen met mij het dagelijks team. Samen ondersteunen en bevragen we de studenten maar ook de docenten. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt door Angela Bison als ervaringsdeskundig medewerker, Mireille Breed als secretaresse en Evelien van Etten als onze teammanager. Met deze acht mensen kunnen we nog meer aandacht aan de studenten én onze opleiding schenken. Wat uiteindelijk mag resulteren in een nog hogere mate van kundigheid en kwaliteit van nieuwe collega’s die het werkveld straks versterken. Niet omdat de kennis en vaardigheden in de voorgaande jaren onvoldoende was maar omdat de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid niet stilstaat. Functies veranderen op allerlei gebieden, ook binnen onze organisatie. Er wordt meer gevraagd van collega’s en dus kunnen en willen wij niet achterblijven. De komende maanden gaan we met elkaar hard werken, zullen er tranen vloeien, worden we geraakt door de mooie en minder mooie momenten in de klas, zijn we blij, zijn we verdrietig, raken we geïrriteerd, worden we boos maar bovenal zullen er bij iedere student processen gaan lopen waardoor ze een nog helderder zicht krijgen op hun persoonlijk ontwikkeling. We gaan met elkaar deze persoonlijke processen aan en werken samen naar de eindstreep toe. En dus stromen deze Howie-studenten straks als professionele ervaringsdeskundigen uit naar een functie in de zorg. Zij zullen in de samenwerking gaan met onze cliënten en collega’s om zo een bijdrage te leveren aan de herstelprocessen van cliënten. Ik ben benieuwd naar onze nieuwe collega’s!

Nando van Gemert Ervaringsdeskundig Coach Senior Team Howie the Harp Tilburg