Jusin Klas Amsterdam

Nieuws

Justin Barron uit New York op bezoek bij Howie the Harp Amsterdam

Justin Barron is werkzaam bij Community Acces als Director of Community Engagement Services en is verantwoordelijk voor programma’s zoals Howie the Harp. Lees Céciles verslag van een geslaagd bezoek.

Na een hartelijk welkom door Wendy, coördinator Howie Amsterdam, werd Justin uitgenodigd voor een Meet & Greet met de studenten die nu de opleiding Howie volgen tot professioneel ervaringsdeskundige, net als opleidingsmanager Robert Premuzak, Irma van team Howie Amsterdam en Cécile van Howie Rotterdam.

"In de klas volgde een leuke kennismaking en iedereen stelde interessante vragen over en weer. De studenten waren bijvoorbeeld benieuwd naar hoe men in New York omgaat met ervaringsdeskundigen en stigma. Kennen ze daar ook herstelacademies, hoe ziet het zorgsysteem er uit, kan iedereen deelnemen aan Howie? Justin gaf een kijkje in de wereld van 'peerworkers' in New York met mooie voorbeelden. Zo is er bij steeds meer organisaties grote waardering voor ervaringskennis. Hoewel de waarde nog niet overal wordt gezien ziet hij ook dat organisaties steeds vaker mooie doorgroeikansen bieden voor 'peerworkers'. 

Verder vertelde Justin dat ze in New York 'Clubhouses' kennen, waar naast bepaalde services ook 'Wellness Courses' en de WRAP-trainingen worden gegeven. Dit kan mogelijk vergeleken worden met een herstelacademie. Deze services zijn gratis voor degenen die een 'mental diagnose' hebben. Een zorgverzekering biedt in de USA niet veel voor 'mental health' tenzij er een crisis is. Daarbuiten is er naast de services erg weinig aanbod in ondersteuning. Justin gaf aan dat dit ook een groot probleem is. Howie the Harp New York wordt kosteloos aangeboden aan studenten want de kosten worden gedekt door fondsen en fondsenwerving. 

Justin Barron is werkzaam bij Community Acces als Director of Community Engagement Services. Daar is hij verantwoordelijk voor diverse programma’s waaronder Howie the Harp. Justin werkt inmiddels 11 jaar voor Howie the Harp en heeft al heel veel 'peerworkers' op verschillende werkplekken ontmoet: "They do amazing work with a lot of impact in others lives!" 

Op de vraag waar Justin zelf het meest trots op is gaf hij aan dat dit het 'Peer Bridges program' is. Dit programma helpt bijvoorbeeld mensen vanuit een instelling te verhuizen naar een 'housing project'. Peer Bridges heeft het leven van inmiddels vele honderden mensen veranderd, ondanks dat het geen makkelijk traject is omdat de instituten vaak niet meewerken en er rechtszaken nodig zijn. Het Peer Bridges Program is in 2018 gestart en wordt geheel door peerworkers gerund en heeft inmiddels een Award gewonnen. 

Na deze leerzame meet & greet met de klas hebben we met Justin nog uitgebreid gesproken over Howie the Harp in Nederland. Hij was heel benieuwd naar ons lesprogramma en de locaties in Nederland. Er werd veel informatie uitgewisseld over de teams, de financiering en de ontwikkeling van het beroepsregister. Verschillen werden onder andere geconstateerd in computerskills bij de studenten. In NY heeft dat nog erg veel aandacht nodig en dienen de studenten een online peerworkerscertificaat te behalen (sinds 2017 is dit een certificeringseis). Dit is geïmplementeerd in het Howie programma in New York. Je ontvangt daar een Howie certificaat én Peerworkercertificaat.
In Nederland worden de studenten geacht wel al de basis pc-vaardigheden te bezitten en bieden wij een E-learning omgeving in A New Spring waar studenten wekelijks een module dienen te maken.
Justin was aangenaam verrast door onze online leeromgeving met E-learning modules en neemt dit mee als opsteker. Een ander verschil is dat het New Yorkse Howie the Harp langer ondersteuning biedt richting werk. Carreercoaches geven nog een half jaar job ondersteuning mocht dit nodig zijn.

We ontvingen tot slot een prachtig boek over de start van Howie in NY met de ideeën, correspondentie en visie van Howard Geld, de grondlegger van Howie the Harp. Justin ontving een echte Howie tas met Hollandse lekkernijen. Het was een mooie middag in Amsterdam."

Cécile