Rosan3

Nieuws

Rosan naar de top!

Door een ongeluk bij het paardrijden is Rosan een ander mens geworden. Klimexpert Jasper Rijken en wielrenkampioen Leontien van Moorsel willen haar leren omgaan met de nieuwe Rosan. Deze tocht is in beeld gebracht en te zien in een aflevering van Back on Track van de NTR. Rosan volgt op dit moment de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Howie the Harp™ in Rotterdam.

Rosan volgt op dit moment de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Howie the Harp™ in Rotterdam en heeft beschreven wat de uitzending haar gebracht heeft.

Na de aflevering van Back on Track heb ik heel veel lieve reacties gekregen. Ik vond het heel fijn om te horen dat het zoveel mensen heeft geraakt en zelfs heeft geholpen. Maar op wat voor manier heeft dit programma mij dan geholpen? Ik kan zeggen dat het met mij over het algemeen echt veel beter gaat sinds mijn deelname aan dit programma. Er is voor mij dan ook heel veel moois uitgekomen. Ik doe nu zelfs weer een studie, iets wat me lang onmogelijk heeft geleken. Deze studie is bij Howie the Harp. De plek waar ik gewoon 'ik' mag zijn. En het gaat nog best goed ook. Er zijn ook nog veel andere positieve gevolgen: ik stel korte doelen en geniet; ik heb meer energie; de 'gekke' Rosan van vroeger is weer terug; ik klim nog 2 à 3 keer per week; ik kan veel beter relativeren; ik heb meer levenszin gevonden en ik heb genoeg kracht om mijn leven weer op te pakken. Zonder dit had ik waarschijnlijk nog altijd vastgezeten binnenin mezelf. Natuurlijk zijn nu niet spontaan alle drempels uit mijn leven. Ik kan bijvoorbeeld nog steeds geen boodschappen doen; ik kan niet zonder paniek in het ov; in een klas ervaar ik nog steeds paniek; ik kan niet koken; ik kan niet goed plannen; ik kan niet goed het opruimen bijhouden; ik heb moeite met persoonlijke relaties; ik ben nog regelmatig somber, etc. etc. Voorheen waren dit zaken waar ik 0% overheen zag en wat me constant het gevoel gaf dat ik slechts meester van de faalkunst kon worden. Nu weet ik dat het oké is dat die zaken me nu eenmaal niet zo makkelijk lukken en dat ik mezelf daarvoor de tijd mag geven. Omdat het voor anderen makkelijk is, hoeft het dat nog niet voor mij te zijn. Ik heb nu de kracht en geloof in mezelf dat ik al die dingen die voor mij zo onmogelijk lijken uiteindelijk ook wel ga kunnen en dat doe ik op mijn eigen manier. Er zijn immers zo veel andere dingen die me juist wel lukken. Voor mij was die dam en die berg essentieel in mijn proces. Want stap 1 was voor mij de levenszin weer vinden en nu kan ik naar stap 2: leven i.p.v. overleven. Ik ben dankbaar met heel mijn hart dat ik dit heb mogen beleven. Tegelijkertijd maakt het me ervan bewust dat er in de GGZ iets kan veranderen waardoor iedereen daarbinnen past. Want het zou niet nodig moeten zijn dat ik bergen beklim om mijn levenszin te vinden. Het is vooral nodig dat we allemaal als individuele mensen worden gezien en worden behandeld. Ieder mens betreft een unieke benadering. Zo mooi als de uniekheid is, beperken we ons tot standaard behandelingen waar niemand helemaal in past. Dankzij dit programma ben ik nog gemotiveerder om me hiervoor in te zetten zodat er betere (passende) zorg komt voor iedereen. Ook blijf ik strijden om het taboe rondom psychische kwetsbaarheid te doorbreken zodat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Het is een van de grote redenen dat ik met Howie the Harp ben begonnen.

Rosan van der Zee 

De uitzending is te zien via : https://www.npo3.nl/back-on-track/17-02-2020/VPWON_1309066#